Blog

5 érv a kazán rendszeres ellenőrzése mellett

5 érv a kazán rendszeres ellenőrzése mellett

Ne feledkezzenek meg a kazán rendszeres szervízellenőrzéséről. Úgy, ahogy a kémények esetében szükséges a felülvizsgálat elvégzése és általában évenkénti kiseprése, ugyanez évényes a gáz, ill. kondenzációs kazánok estében is. A kazán rendszeres szervizelése segít a meghibásodása, a gázfogyasztás megnövekedésének megelőzésében, de megelőzhető általa a egészségkárosodás is, mivel gázszivárgásra vagy emissziókibocsátásra kerülhet sor.

A kazán rendszeres szervízelését a legjobb a tavasztól nyárig terjedő időszakban a fűtési szezon leteltével elvégezni. A korszerű kondenzációs kazánok több, a helységbe való gázszivárgás elleni biztosítékkal rendelkeznek a helytelen működés, vagy nyomásváltozás esetén. Ezeket a kockázatokat azonban nem szabad alábecsülni.

Meghibásodás esetén többnyire amikor átlagon felüli gázszivárgásra kerül sor a gázkazán kikapcsol. Ha azonban elhanyagoljuk a rendszeres felülvizsgálaltát, megdrágítja a javítását és magát a szervizelését.

A berendezések megfelelő működése érdekében szükséges a gázkazána funkciói helyes beállításának évenkénti ellenőrzése. Ennek az ellenőrzésnek a során a szervíztechnikus kitisztítja az égésteret, megújítja az érzékelők érintkezéseit, diagnosztizálja az esetleges rejtetett meghibásodásokat és a gáz égéstermékek lehetséges szivárgását, elvégzi a tömítések és kapcsolódások stb. szemléjét. Az ilyen jellegű gondoskodás a gázberendezéseik helyes, gazdaságos és biztonságos üzemeltetését eredményezi.

A berendezés valamennyi kazán és hőszivatyúgyártó által előírt évenkénti rendszeres karbantartása az adott berendezésekre nyújtott jótállás feltétele. A jótállás általában 2-5 év, egyes cégek meghosszabított 10 éves karbantartást is nyújtanak.

Tehát nézzük meg a kazán legalább évenkénti szervizelése fontosságát alátámasztó 5 indokot:

  1. Megelőzi a kazán meghibásodását
  2. Megakadályozza az égéstermékek vagy gáz a helységekbe történő beszivárgását
  3. A kazán rendszeres szervízelésének elvégzése iránti kötelezettség, amennyiben a kazánra érvényes jótállási idő
  4. A megelőző szervízellenőrzéssel megakádolyazza kazán téli időszakban történő meghibásodását
  5. Meghosszabbítja a kazán élettartamát

Related Posts