A kémény felülvizsgálata. Milyen gyakran?

A kémény felülvizsgálata. Milyen gyakran?

Milyen gyakran kell kéményseprőt hívni? Miért kell kéményseprőt hívni? Milyen gyakorisággal van szükség a kémény ellenőrzsére?


A lakástulajdonosoknak évente legalább egyszer el kell végeztetniük a kéményellenőrzést (a műszaki megoldástól függően bizonyos esetekben gyakrabban is). Ezt a kötelezettséget a módosított tűzvédelmi törvény írja elő a számukra. Szlovákiában körülbelül nyolcszázezer, legalább egy kéménnyel rendelkező háztartás van. Nem csak azoknak a hagyományos kémények ellenőrzését és szükségszerű kiseprését kell elvégezni, amelyekhez kandalló vagy kályha, hanem azokét is, amelyekhez kondenzációs kazánok van csatlakoztatva. A kémények a 21. században a kor vívmányai ellenére továbbra is fontos feladatot látnak el.

A kéménnyel ellátott új építésű lakás műszaki átadásához elengedhetetlen a kéményseprőtől kapott felülvizsgálati jegyzőkönyv. A műszaki átadáson túl a kéményseprő által kidolgozott kéményfelüvzsigálati jegyzőkönyv a biztosító is igényli. A lakástulajdonosoknak évente legalább egyszer el kell végeztetniük a kémények és a füstvezetékek bekapcsolt fűtőtestekkel együtt történő  felülvizsgálatát. Ezt a kötelezettsége a tűzvédelmeről szóló törvénymódosítás írja elő a számukra. A biztosítónak tűzkár esetén a kártérítéshez nem elegendő a kémény önerőből elvégzett kisepréséről szóló becsületbeli nyilatkozat. A biztosító a kéményseprő által kibocsátott felülvizsgálatotról szóló bizonylatot igényli. A biztosító enélkül az okirat nélkül általában nem fizet kártérítést. Ellenekezőleg fennáll a büntetés kockázata, szélsőséges esetben pedig a bűnvádi eljárás.

Milyen gyakran ellenőrizzük a kéményt?

Ez a kéményhez csatlakoztatott fogyasztó típusától és a teljes hőteljesítménytől függ.

Ha a kéményhez 50 kW hőteljesítményt nem meghaladó fogyasztók vannak csatlakoztatva, az ellenőrzések elvégzésére az alábbi gyakorisággal van szükség:

  • négyhavonta, ha a kéményhez cseppfolyós vagy szilárd tüzelésű fogyasztók vannak csatlakoztatva
  • félévente, ha a kéményhez gáztüzelésű fogyasztók vannak csatlakoztatva és bélés nélküli kéményről van szó
  • évente, ha kéményhez gáz tüzelésű fogyasztók vannak csatlakoztatva, ha kibélelt kéményről van szó.

Ha a kéményhez 50 kW hőteljesítményt meghaladó fogyasztók vannak csatlakoztatva, az ellenőrzések elvégzésére az alábbi gyakorisággal van szükség:

  • kéthavonta, ha a kéményhez cseppfolyós vagy szilárd tüzelésű fogyasztók vannak csatlakoztatva
  • félévente, ha a kéményhez gáztüzelésű fogyasztók vannak csatlakoztatva.
  • egy új építésű, ki nem használt kémény esetében elegendő az ellenőrzés 2 évenkénti ellenőrzése.

A kéményseprőnk segít a hőteljesítmény típusának meghatározásában, és segít Önnek a tervezett ellenőrzések betervezésében.

Related Posts