Blog

A jó kémény pénzmegtakarítást jelent

A jó kémény pénzmegtakarítást jelent

Egy családi héz esetében nagyon fontos a kényelem. Ahhoz, hogy egy ház lakályos is legyen, jó minőségű fűtéssel is fel kellene szerelni. Divatosak a környezetkímélő és árban hozzáférhető fűtésfajták, amelyenek a részét kell, hogy képezze a kémény is.

Az idősebb családi házakban a fűtésből keletkező égéstermékek egy kéménnyílással vannak kivezetve, és így csak egy fajta fűtőanyaggal lehetséges fűteni. Az átépítésük anyagilag igényes és sem a szlovák, sem az európai jogszabályok nem engedélyezik az egy kéménnyíláson való több fűtőanyaggal történő fűtést. A jó minőségű két nyílásos kéményrendszer azonban lehetővé teszi a ház több fajta fűtőanyaggal történő kifűtését. Gázzal és egyidejűleg például biomasszával is.

A kétnyilásos kéményhez csatlkoztathatóak a turbó, kondenzációs vagy gázkazánok, a kandallóbetét és kályha is. A fűtéshez különböző fajtájú fűtőanyagokat, fosszilis és megújuló energiaforrásokat lehetséges használni. 

A rendszeresített kémények két vagy három rétegből állnak. A régebbi, egyrétegű típusoktól eltérően, nem repednek meg. A jó minőségű kémények az égéstermékekkel szemben ellenálló kéménybetéttel rendelkeznek. Ha jó minőségű, műszaki kerámiából készült, nedvességnek, magas hőmérsékletnek és a kondenzátum szivárgásnak ellenálló samotbetéttel rendelkezik, az Önnek megfelelő fűtőanyagot választhatja.

A szilárd tüzelőanyag, például a biomassza, ha speciális kazánokban kerül elégetésre, jelenleg a legolcsóbb és egyben a legkörnyezetkímélőbb fűtőanyag. A biomassza előnye az olcsóbb meleg a háztartás részére, miközben a megtakarítás tíz százalékokban mérhető. A kezdő kiadások bár valamivel magasabbak, a befektetések azonban gyorsan megtérülnek. A legelterjedtebb fűtőanyag ebben a katégóriában a fa, fahulladékként, pelletként, faaprítékként, hasábfaként, valamint energetikai növényként termesztve.  

Szilárd fűtőanyagok áttekintése
Biomassza A biomassza lényegében konzervált napenergia, amelyet a növények a fotoszintézisnek köszönhetően szerves anyaggá alakítanak. Fűtésre leggyakrabban tüzifa és szalma formájában használják. Korszerűbb formái a pelletek, brikettek, amelyek lehetővé teszik a fűtőanyag automatikus adagolását, és a szabályozását.
Fa biomassza Szlovákia számos területén megtalálható, mivel az ország területének 42%-át erdők borítják.
Hasábfa A hegyvidékeken és vidék nagyrészén a gázon kívül a legelérhetőbb fűtőanyag.
Faapríték Három előnyt ötvöz: az olcsó meleg előállításának lehetőségét, sőt gyakorlatilag a legolcsóbb is. A faapríték kazánok teljesen automatizálhatóak. Az üzemeletésük komfortja a gázkazánok üzemeltetésével összehasonlítható. A faapríték raktározása nem igényel semmilyen egyedi körülményeket.
Fa brikettek Száraz és jó minőségű tüzelőanyag relatívan magas fűtőertékkel. Ha a brikettek kisebbek, lehetséges a futószalagon való szállításuk, és automatikus rendszereken belül is használhatóak. Ha nagyobbak (a méterek centiméterekben értendők), csakis a kézi tüzelésre alkalmasak.
Fa pelletek A brikettekhez nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkező automatikus kazánokhoz gyártott tüzelőanyag. Az egyetlen lényeges eltérés a méretben van (a méretek miliméterekben vannak megadva).

Related Posts