Blog

Hogyan válasszunk jó minőségű gázkazánt?

Hogyan válasszunk jó minőségű gázkazánt?

Mégha a kazánja nem is tűnik „olyan öregnek”, az új korszerű technológiával rendelkező modellek könnyen megelőzhetik a megtakarításaban és kényelmes használatban. A legjobb, ami a piacon megtalálható, a kondenzációs kazánok.

Szlovákiában egyre több háztartásban használnak fűtésre és meleg víz előállítására földgázt, ennél a forrásnál pedig a leghatékonyabb a kondenzációs technika. Akár az energia 15 %-át is képes megtakarítani az égéstermékek kibocsátot hőjének felhasználása által, amelyet az öreg kazánok a lebegőbe bocsátanak ki.

Ésszerű funkciók

A fűtési teljesítmény szabályozása a fűtőberendezés nagyon fontos paramétere – a hőmérsékletek, amelyekre egy közös családi vacsoránál vágyunk vagy abban az időpontban, amikor az összes családtag házon kívül tartózkodik, az időjárás hatására változó. A korszerű kazánok teljesítményének modulálását egy számítógépes egység végzi, amelynek egyszerű a beprogramozása. A szobahőmérséklettől, a beállított fűtési üzemmódtól, és a külső hőmérséklettől függően is vezérli a fűtésrendszert.

Milyen paramétek alapján válasszunk kondenzációs kazánt?
  • A háztartásban a fűtés és melegvíz előállítására szolgáló berendezés iránti javaslat esetében a legfontosabb az igények meghatározása, valamint az ebből következő teljesítmény és tárolótartály aránya.
  • A korszerű kazánnak nagyteljesítményű hőcserélővel, és hatékony szabályozással kell rendelkeznie.
  • Vegye figyelembe a teljesítmény modulásának terjedelmét. Megadja nekünk azt, hogy a kazán milyen tartományban képes kikapcsolás nélkül egy háztartás fűtését biztosítani. Kedvező, ha szükség esetén képes a teljesítményét fokozatosan a legfelsőbb határának 20%-a alá is csökenteni.
  • A melegvíz tárolására szolgáló rétegtárolókat egy hagyományos, 2-3-szor nagyobb tartály váltja fel. A kazán a rétegtárolókba felülről közvetlenül felforralt vizet nyom, a használó a melegvizet már a kazán elindítását követő 1 percen belül élvezheti. A klasszikus vízmelegítő esetében a teljes térfogat felmelegítésére több mint tíz percet kell várni. Ilyen módon érheti el például egy 90 literes tartály a rétegződés által egy 160-200 kazán teljesítményét.
  • A berendezés kiválasztásakor a háztartásban való melegvízfogyasztás, és az összes vízmelegítőn feltüntetett NL teljesítmény szám alapján irányuljon. Például az 1-es teljesítményszám 3,5 áltlaglétszámú (azaz egy vagy két gyerek) felhasználóra van meghatározva a háztartásban, egy káddal vagy zuhanyzósarokkal, egy mosdóval és egy konyhai mosogatóval. Elegendő melegvizet egy olyan berendezés nyújt Önnek, amely nem alacsonyabb az adott lakás NL-jénél.
  • Nagyon fontos a felhasználói szerviz és a karbantartás. A felhasználóknak tájékozódniuk kell a szolgáltató által nyújtott szolgáltatásokról, és a berendezés lehetőségeiről is. A fejlett technológiák lehetővé teszik a szerkezet rendszeren belüli teljes víznyomás alatti, a víz kiengedése és utántöltése, valamint a rendszer légtelenítéésnek szükségessége nélküli javítását és karbantartását.

Related Posts